ZELENA, AKTIVNA IN ZDRAVA DESTINACIJA ROGLA-POHORJE

19 / 08 / 2021

Turistična destinacija Rogla-Pohorje je ponosni član družine Zelene sheme slovenskega turizma z znakom Slovenia Green Destination Gold. S tem izpolnjujemo obljubo in delujemo po trajnostnih načelih ter smo hkrati predani nenehnim zelenim izboljšavam.

Celotna destinacija poseljuje 27.884 prebivalcev na velikosti 257 kvadratnih kilometrov. Od tega je 16,4 % zavarovane narave, kar 92,27 % pa nepozidane površine. Ponudniki v destinaciji so vedno bolj trajnostno usmerjeni. Krepi se ekološka zavest lokalnega prebivalstva in turistov o pomenu trajnostnega razvoja. Možnosti raziskovanja naših lepih krajev so številne, mnoge zelo zeleno usmerjene – kolesarjenje, e-bike, pohodništvo, rolanje … Destinacija ponuja mnogo aktivnosti za aktivno in zdravo preživljanje prostega časa.  Tudi kultura in tradicija sta trajnostni. Obiščete lahko 442 pomembnih zgodovinskih in spomeniških stavb, 21 muzejev in dve znamenitosti Kulturnega spomenika državnega pomena (Žička kartuzija in Spominsko območje Frankolovo). Med obiskovalci in turisti so najbolj priljubljeni nekdanji samostan Žička kartuzija, ohranjen kulturni spomenik Skomarska hiša in Center Noordung.

Na raziskovanje destinacije se podajte peš ali s kolesom. V destinaciji je 8 postajališč za izposojo koles, 10 kolesarskih označenih poti in 7 tras za gorsko kolesarjenje. Vzpostavljen je tudi brezplačni avtobusni prevoz na Roglo v poletnih mesecih, enoten sistem izposoje navadnih in električnih koles (KolesCE), vzdržujejo se kolesarske poti, na voljo pa so tudi polnilnice za električna vozila. V turistični destinaciji Rogla-Pohorje je že nekaj let poudarek na doživljajskem in trajnostnem razvoju turizma, zato je izposoja e-koles mogoča tudi v naši destinaciji:

  • TIC Slovenske Konjice ponuja izposojo dveh izjemno zmogljivih električnih koles GIANT (moško, žensko).
  • LTO Rogla-Zreče (TIC Zreče) ponuja izposojo 11 treking električnih koles. S slednjimi se lahko na kolesarjenje odpravi celotna družina.
  • Gostje pa si lahko sposodijo kolesa tudi pri posameznih ponudnikih v Turistični destinaciji Rogla-Pohorje (Gostilna in prenočišče Smogavc, Hotel Vital, Hotel reAktiv, Hotel Planja).

Električno kolo je naravi prijazno in inovativno prevozno sredstvo, ki vse bolj navdušuje privržence trajnostnega razvoja. Vožnja z e-kolesom je namreč udobna in ekološka obenem, poleg tega pa je kolesarjenje  z njim veliko lažje in čisti užitek.

Z uporabo e-koles želimo spodbuditi k aktivnemu in bolj zdravemu načinu življenja tako domačine kot obiskovalce, zato smo pripravili atraktiven paket »Z e-kolesom po Turistični destinaciji Rogla-Pohorje«. Združite vožnjo polno razgledov z ogledom naravnih in kulturnih znamenitosti. Ali se pridružite Celodnevnemu tematskemu kolesarskemu doživetju: »Po poteh Nature 2000«.

Če ste nemirni, željni raziskovanja in novih dogodivščin, potem raziščite, občutite in užijte destinacijo Rogla-Pohorje z e-kolesom bodisi peš in združite doživetje z zdravim načinom življenja.

Ob tem naj nas vodi misel: »Zemlje ne podedujemo od naših prednikov, ampak si jo sposojamo od naših zanamcev«.

Zdaj je čas… Za zeleno, aktivno, zdravo in trajnostno Turistično destinacijo Rogla-Pohorje!

Projekt »Prepoznavanje priložnosti na varovanih območjih narave – JEZERO PRILOŽNOSTI« se izvaja s finančno pomočjo Evropskega sklada za razvoj podeželja (ESKRP). Za vsebino informacij je odgovoren vodilni partner LTO Rogla-Zreče, GIZ. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014- 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.