PO POTEH NATURE 2000

16 / 08 / 2021

Turistična destinacija Rogla-Pohorje je prostrano območje neponovljive in v nekaterih koščkih nedotaknjene narave. Pester rastlinski in živalski svet v tem delu Slovenije je biser, ki spada v območje Nature 2000.  Doživite jo z nami na tematskem kolesarskem doživetju »Po poteh Nature 2000«.

Celodnevno tematsko kolesarsko doživetje: »Po poteh Nature 2000«

ZREŠKO JEZERO, ki ga bomo obiskali najprej, je ena od točk priljubljene Srčkove učne poti. Iz Zreč nas bo pot najprej vodila po nekdanji progi ozkotirne železnice, kjer se je vozil vlak »Konjičan« med Zrečami in Slovenskimi Konjicami. Čudovita pot mimo vinorodnega območja Škalc nas bo pripeljala do Slovenskih Konjic, kjer bomo naredili prvi krajši postanek za ogled starega trškega jedra tega čudovitega majhnega mesta, ki je zasidran pod mogočno Konjiško goro. Iz mesta se bomo med lepo obdelanimi kmetijskimi površinami, po Vodni uči poti PREŽIGAL, pripeljali do kraja Žiče, kjer bomo spoznali endemit – ljubko rožico ŽIČKI GROBELJNIK. V Žičah bo čas, da napolnimo naše želodčke z dobrotami blagovne znamke Okusi Rogle, v Zeliščnem vrtu Majnika nam bodo postregli z zeliščnimi namazi in domačim zeliščnim čajem. Reko Dravinjo in Dravinjsko dolino, ki smo ji sledili vse od Zreč, bomo zapustili in se z rahlim vzponom odpravili prosti Svetemu Jerneju, kjer se nam bo ob Cerkvi sv. Jerneja na Jerneju pri Ločah razprl razgled na mogočno Pohorje. Naša naslednja postojanka bo NARAVOSLOVNA UČNA POT PETELINJEK, kjer se bomo podučili o življenju v ribnikih, močvirjih, na mokrotnih travnikih, v jelševju in v gozdu. Mimo Brezja in Spodnjega Grušovja bomo prispeli v Tepanje, kjer bo čas za kosilo. Gostilna in picerija Endi ponuja jedi, ki jih odlikuje znak Okusi Rogle. Položna pot s krasnim razgledom na Pohorje nas bo pripeljala do NARAVNEGA BIOTOPA PARTOVEC, od tam pa bomo pot nadaljevali proti kraju Oplotnica, nekdaj Belo mesto, je zakladnica edinstvenih naravnih in kulturnih doživetij. Obiskali bomo OPLOTNIŠKI VINTGAR, ki skriva eno najlepših učnih poti daleč naokrog. Iz Oplotnice bomo pot nadaljevali do vasice Malahorna, kjer si bomo privoščili popoldansko malico pri Domačiji Forbar, zopet bomo poskusili dobrote blagovne znamke Okusi Rogle. Pot se bo nato obrnila navkreber in se po malo zahtevnejšem vzponu dvignila do ljubke Cerkve sv. Barbare in srednjeveške kuhinje ob njej, od tam sledi le še spust do Zreč.

Izhodišče: TIC Zreče (Cesta na Roglo 13b, 3214 Zreče)
Dolžina: 50 km (krožna pot)
Čas kolesarskega doživetja: 8 ur (krožna pot)
Težavnost: srednje težka
Podlaga: asfalt in makadam

CENA: 96 €/osebo
V ceno paketa je vključeno: malica v Zeliščnem vrtu Majnika, kosilo v Gostilni in piceriji Endi, popoldanska malica pri Domačiji Forbar in najem električnega kolesa.

CENA VODNIKA: 150 €/dan*
* Strošek vodnika se porazdeli enakomerno med udeležence kolesarskega doživetja.

Zdaj je čas … Da nas narava navdihne.

 

Projekt »Prepoznavanje priložnosti na varovanih območjih narave – JEZERO PRILOŽNOSTI« se izvaja s finančno pomočjo Evropskega sklada za razvoj podeželja (ESKRP). Za vsebino informacij je odgovoren vodilni partner LTO Rogla-Zreče, GIZ. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014- 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.