Zreče

Mati narava z večtisočletnim oblikovanjem pohorskih naravnih danosti in bistroumni domačini z desetletji preudarnih potez so Zreče krepko zarisali na evropski turistični zemljevid. Če sta Terme Zreče in Rogla tista vlečna konja, ki vas v te kraje pripeljeta prvič, vas slikovite hribovske kmetije, lokalno gostoljubje in slastne domače jedi med značilne pohorske gozdove vedno znova vračajo.

Pohorcem je narava dala naravna zdravila

Zreče se upravičeno ponašajo z nazivom Območje dobrega počutja, saj prav tam, v zelenem delu pohorskih gozdov, črpajo naravno termalno vodo, blagodejno pohorsko šoto in vulkansko blato fango, ki jih v Termah Zreče s pridom uporabljanju pri negi, sproščanju in zdravilnih tretmajih njihovih gostov v wellnessu in zdravilišču. Med naravna zdravila vsekakor štejemo tudi čist in svež zrak, ki ga je v teh koncih na pretek, na 1517 metrih nadmorske višine pa začne dišati po iglicah in Rogli nadene naziv klimatskega zdravilišča.

Dobro počutje iz narave

Že omenjena Rogla je v zelenih mesecih tisti prostor, kamor se umaknemo pred vročino, saj tam temperatura redko preseže prijetnih 24 stopinj, obenem pa predstavlja popolno izhodišče za najlepše, dih jemajoče sprehajalne, pohodne in kolesarske poti, kjer med šelestenjem in pokanjem vejic umirite um:

  • Lovrenška jezera, nepozabno barje z nizkoraslim ruševjem in brunčano potjo,
  • Pot med krošnjami Pohorje na Rogli s 37 metrom visokim stolpom in 60 metrom dolgim toboganom,
  • Osankarico in Črno jezero, pot s spomini Pohorskega bataljona,
  • Lukov slap za pohodnike in slap Šumik v pohorskem pragozdu za kolesarje,
  • Čutno pot z Energijskim parkom, Škratovo učno pot z aplikacijo, na kateri Škrat oživi in ga vidite v naravi in Jezernikov park za odkrivanje Jerinih zlatnikov.

Ko nastopijo meseci, ki pobelijo bregove, snežna odeja prinese številne zimske radosti družinskega smučišča.

Vpogled v domače obrti in častitljivo zgodovino

Čeprav so zreški kraji najbolj prepoznavni po naravnih lepotah, prav tukaj najdemo tudi izjemne primere kulturne dediščine. Skoraj pravljična vasica Skomarje je ena najvišje ležečih vasi s še aktivnim kmečkim prebivalstvom, njena Skomarska hiša pa vas zlahka popelje v čas izpred 200 let. Nižje, v dolini, na Ošlakovi kovačiji iz davnega 18. stoletja, vas bo očaral pristen vpogled v značilno kovaško obrt. Kolesje zgodovine boste z obiskom Brinjeve gore zavrteli še bolj, saj na starodavni romarski poti odkrivali ostanke praslovanskih grobišč in sledi bakrene dobe.