Vitanje

Vitanje, tisto preprosto srednjeveško mestece z marmornati pragovi trških hiš, ki pričajo o antičnih koreninah kraja, je počivajoč med Vitanjskimi Karavankami in obronki Pohorja od nekdaj oddajalo drugačno energijo.

Kraj nenavadnih kombinacij

Omenjene antične marmornate dobrodošlice v hiše niso prav nobeno naključje, saj ta cenjen kamen izvira prav od tukaj, z Vitanjskih Karavank. Zakaj nas torej ob marmornati zgodovini z vitanjskega grba pozdravijo tri školjke? Legenda namreč pravi, da je kotlino nekoč pokrivalo jezero, podkrepljena pa je s številnimi fosili, ki jih je moč najti v teh krajih.

Vitanje zaznamujeta tudi pomembna zgodovinska dvojca:

  • gradova Stari in Novi grad ter
  • mestni cerkvi, ki kot edinstveni primer sestavljata enotno župnijo: letna Cerkev Matere Božje na Hriberci in zimska Cerkev sv. Petra in Pavla v Vitanju.

Najnenavadnejši Center Noordung Vitanje

Če so vam do zdaj našteta dejstva zgolj zanimiva, ne pa poznana, nekje v zavesti prav gotovo hranite sliko ene najbolj drugačnih in prepoznavnih arhitekturnih stvaritev pri nas: vesoljsko doživetje Center Noordung, ki z virtualno resničnostjo, simulatorji in zgodbo o neskončnosti vesolja podkrepi nenavadnost Vitanja in vam ga vtisne v spomin.

Ste vedeli? Center Noordung nosi ime futurista, raketnega inženirja in pionirja astronavtike in kozmonavtike vitanjskih korenin Hermana Potočnika Noordunga.

Jagodnih izbor posebnih izkustev v Vitanju

Vitanje ponuja še ogromno lepega, zato smo za vas izbrali še troje najlepših doživetij:

  • starodavna domačija Beškovnikova kašča vas bo popeljala v čas naših pradedov,
  • v Goslarskem ateljeju Pavlija Skaze boste spoznali domačo obrt, kjer nastajajo najprestižnejša godala na svetu,
  • s pohodniškim izletom se vam bodo izrisale etnološke slike: na Paškem Kozjaku tiste z Vitanjskih Karavank ali z vzponom na Roglo z vitanjske strani pa tiste s Pohorja.