Slovenske Konjice

Kogar pot zanese v očarljive Slovenske Konjice, mu delček njihove globoke duše venomer ostane blizu. Pastelne hiške že v 12. stoletju prvič omenjenega trškega jedra, zložene na vsaki strani romantičnega potočka, prijazno vabijo na spokojen sprehod do stoletnih dreves okrog Dvorca Trebnik, zvedavo opazovanje ljubkih detajlov ali v družbo aromatične Minattijeve kave.

Ravno prav sonca med vinorodnimi griči …

Slovenskim Konjicam so bili podarjeni prikupni griči, ki so jih pridne roke čezinčez prepredle z vinorodno trto. Prav ta je vir žlahtne kapljice slavnega Zlatega griča, ki ob plemenitih okusih v svojo zavidanja vredno zbirko šteje tudi:

  • enega najlepših v Sloveniji – Golf Zlati grič,
  • edinstveno arhitekturno poslastico Vinsko klet Zlati grič in
  • prepoznaven Vinogradniški dvorec, ki se prek vzpetin ozira nazaj v ljubko mesto,
  • prav tako kot bližnja kuharska poslastica Gostilna Grič

Ste vedeli? Srednjeveško zgodbo legende nastanka veličastnega samostana vam lahko razkrijejo pametna očala.

In ravno prav senčnatega vetra iz gozdov Konjiške gore.

Z druge strani konjiško jedro že tisočletja varuje mogočna, po vsej Dravinjski dolini raztegnjena Konjiška gora, na kateri ruševine Starega gradu pričajo o zgodbah razvpitih zgodovinskih rodbin, tudi Tattenbachove. Poleti, ko listje gozdov zašelesti, proti mestu pošlje ljubeč piš vetra, da meščane opomni na svoje zavetje gozdnih poti in skritih kotičkov. Kot obiskovalec jih boste najenostavneje odkrili z obiskom Zmajčkove gozdne poti.

Je naključje, da je prav tukaj mesto dobila Žička kartuzija?

Na drugi strani Konjiške gore se vije ozka, odmaknjena in še domačinom venomer skrivnostna Dolina svetega Janeza Krstnika, na njenem koncu pa tista lepotica zgodovine, ki z blagodejno energijo nedotaknjenega miru osupne: Žička kartuzija. Je res naključje, da jo je srednjeveški grof Otakar III. dal zgraditi po nenavadnem videnju? Pravijo, da naključij ni.