Oplotnica

Ko boste v Oplotnici na hitro skušali ujeti nekaj pogovorov med domačini, boste kmalu naleteli na izraz »Lepa bela«. Ko jih boste povprašali o tem, vam bodo hitro razkrili vznemirljivo legendo o velikem Belem mestu, ki se je nekoč na tem mestu razprostiralo, nato pa pogreznilo, zgodba pa je podkrepljena s še vedno obstoječima poganskima kipoma Jupitra in Mitre. Majhno mestece v zavetju Pohorja dandanes objema slikovito vinorodno podeželje, skrbno pokrito z urejenimi polji in kmetijami.

Divji vodnati vintgar

Oplotnica v šelestečem listnatem gozdu skriva eno najlepših pohorskih sotesk: Oplotniški vintgar. Kristalno čist potok Oplotnica prihrumi s pohorskih hribov in vztrajno kleše strma skalnata pobočja. Še do pred dobrimi tridesetimi leti je poganjal enega od najmanj 30 mlinov in žag, danes pa se lahko sprehajamo po zanimivosti polni učni poti, ki združuje naravne lepote s kulturno dediščino.

Ste vedeli? V Cezlaku nad Oplotnico najdete endemit med kamninami: čizlakit je tonalitu in granitu sorodna magmatska kamnina s svetlikajočimi se zelenimi delci.

Vpogled v Pohorje nekdaj

Belo mesto, kot pravijo Oplotnici, čuva tudi nekaj izjemnih zgodovinskih zakladov, ki vam zlahka narišejo nekaj stoletij stare zgodbe.

  • Graščina Oplotnica vam razkrije božanske baročne štukature, tik ob njej pa boste našli tudi park stoletnih dreves in pravcato, zelo redko vaško perišče, kjer so nekoč perice v potoku Oplotnica družno drgnile žehto.
  • Majcena prenovljena mežnarija, danes etnološki muzej Črna kuhinja pri Cerkvi sv. Barbare vas bo pozdravila z avtentičnim interierjem srednjeveške podeželske hiše.