Ustanovljen je Regijski park Pohorje

30 / 04 / 2024

Vlada Republike Slovenije in občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše ter Slovenska Bistrica so ustanovile Regijski park Pohorje.

Zavarovano območje se razteza na 52 kvadratnih kilometrih in predstavlja ovršni del Pohorja, za katerega je značilna izredna naravna ohranjenost, krajinska pestrost ter pogosti in izjemni naravni pojavi. Območje je z naravovarstvenega vidika izjemno pomembno.

Najpomembnejši cilji zavarovanja območja Pohorja so:

  • ohranitev naravnih vrednot,
  • ohranitev posebnih varstvenih območij (območij Natura 2000),
  • ohranitev biotske raznovrstnosti,
  • ohranitev ugodnega stanja ogroženih in mednarodno varovanih ter zavarovanih prosto živečih rastlinskih in živalskih vrst ter njihovih habitatov in
  • ohranitev krajinske pestrosti in značilnosti krajine.

Kaj prinaša ustanovitev regijskega parka
Da ohranimo naravno lepoto Pohorja za prihodnje rodove, v parku ne bodo dovoljene dejavnosti, ki bi lahko škodovale okolju, kot so gradnje ali vožnja z motornimi vozili zunaj določenih območij. Gospodarjenje s kmetijskimi in gozdnimi površinami se ne bo spremenilo, kmetje in gozdarji bodo nadaljevali z že uveljavljenimi praksami, sonaravnega gospodarjenja.

Ozadje dolgoletnih prizadevanj za zavarovanje Pohorja
Zaščita območij na Pohorju se je začela že pred več kot 100 leti. Prvih 50 hektarjev gozdnega rezervata ob Lobnici so uradno zaščitili leta 1967. Največ zaščitenih območij pa so z občinskimi odloki določili v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, gre za več gozdnih rezervatov in barjanskih površin.
Na podlagi predloga šestih občin, iz leta 2017, je zavod RS za varstvo narave pripravil strokovne osnove za zavarovanje Pohorja in pričele so se aktivnosti za ustanovitev regijskega parka.  Vlada je 31. januarja 2024 sprejela Uredbo o Regijskem parku Pohorje, 25. aprila 2024 pa je še zadnja od šestih občin sprejela Odlok o Regijskem parku Pohorje, s čimer je akt o zavarovanju tega območja začel veljati.

Vir: Ministrstvo za naravne vire in prostor
Foto: Ribniško jezero, Samo Jenčič