TURISTIČNI KMETIJI URŠKA ZNAK SLOVENIA GREEN CUISINE

18 / 03 / 2021

V Turistični destinaciji Rogla-Pohorje, novi prejemnici znaka Slovenia Green Destination Gold, smo dobili prvi znak Slovenia Green Cuisine. Ta je romal v roke Turistični kmetiji Urška!

Turistična kmetija Urška in trajnostni turizem gresta z roko v roki. Poleg novega znaka Slovenia Green Cuisine, je tudi prejemnica znaka Slovenia Green Accomodation in EU Organic.

Ekološki način delovanja se je najprej začel na področju kmetovanja ter pri pridelavi in predelavi hrane, nadgradil pa se je z zeleno elektriko, z ekološkimi čistili, z uporabo deževnice, s skrbjo za ločeno zbiranje odpadkov ter z varčevanjem vseh oblik energije in uporabljanje okolju najprijaznejše energije.

Ponudba Turistične kmetije Urška je bila vseskozi tesno povezana s kvalitetno in okusno hrano, kar je posledica dejstva, da so na EKO Turistični kmetiji Urška že od samega začetka velik poudarek dajali lokalni hrani ter vzpodbujali kratke dobavno – prehranske verige. V največji meri so pri obrokih vključevali doma pridelano hrano, ki so jo dopolnjevali s pridelki okolnih kmetov. V ta namen so skozi čas tudi nadgrajeval in izboljševali svoje prehrambno-gospodarske objekte, in danes na Turistični kmetiji Urška gostom ponujajo hrano, ki je v 95 odstotkih pridelana doma. Trajnostno ekološka usmeritev je danes opredeljena tudi v imenu, ki se glasi EKO Turistična kmetija Urška.

EKO Turistična kmetija je v Sloveniji, kot prva turistična kmetija prva pridobila uradni znak Evropske unije za okolju prijazne turistične namestitve, to je EU marjetica (2011), s čimer so začeli orati ledino na področju trajnostnega turizma v Sloveniji in se med prvimi aktivno pridružili Zeleni shemi Slovenskega turizma, ki deluje pod okriljem Slovenske turistične organizacije.

Turistični kmetiji Urška ekipa TDRP iskreno čestita in ji želi obilo uspehov tudi v prihodnje!