Štiri občine skupaj na poti v trajnostni turizem

08 / 03 / 2019

Destinacija Rogla Pohorje se je pridružil/a destinacijam, ki so se prijavile na četrti nacionalni poziv Slovenske turistične organizacije za pospeševanje vpeljevanja trajnostnega poslovanja v turizmu, imenovan Zelena shema slovenskega turizma – Slovenia Green. Shema do danes združuje že 23 destinacij, 20 ponudnikov, 3 parke in 2 agenciji z uspešno pridobljenim znakom Slovenia Green.

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je celovito zasnovan nacionalni sistem za pospeševanje razvoja trajnostnega turizma v Sloveniji na vseh stebrih trajnostnega razvoja, okoljskem, družbenem in ekonomskem.Shema, katere lastnik je Slovenska turistična organizacija, je namenjena tako destinacijam in zavarovanim območjem kot tudi ponudnikom turističnih nastanitev in turističnim agencijam.

V destinaciji Rogla Pohorje smo se pridružili destinacijam, ki svojo trajnostno poslovanje na področju turizma presojajo z mednarodnimi orodji Green Destinations Standard in ETIS, kar nam bo omogočilo tako nacionalno kot mednarodno primerljivost in vidnost. Na poti do znaka Slovenia Green, ki bo predvidoma trajala do konca letošnjega leta, bomo prek različnih aktivnosti zbirali podatke o trajnosti našega turističnega razvoja ter osveščali lokalno prebivalstvo, gospodarstvo, obiskovalce in preostale deležnike o pomenu trajnostnega turizma.

Takoj po vstopu v shemo smo v destinaciji že določili zeleno koordinatorko Urško Firer, zaposleno v Lokalni turistični organizaciji Rogla – Zreče, Gospodarskem interesnem združenju (LTO Rogla – Zreče, GIZ),  ki bo odgovorna za izvedbo celotnega postopka. V zeleni ekipi sodeluje preko 80 članov in članic iz vseh štirih občin katere združuje omenjena destinacija: Zreče, Slovenske Konjice, Vitanje in Oplotnica, ki bo koordinatorki pomagala pri zbiranju podatkov ter pripravi in izvedbi potrebnih ukrepov.

Preko celovitega vodenega postopka bomo do konca leta pridobili natančen vpogled v trajnost naše destinacije na področju turizma in znak Slovenia Green Destination zlate, srebrne ali bronaste barve. V prvi polovici prihodnjega leta pa bomo s pomočjo ugotovitev in smernic pripravili še akcijski načrt ukrepov, s katerimi bomo trajnostno poslovanje v destinaciji nadaljnje izboljševali. Z znakom Slovenia Green Destination se bomo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu pozicionirali kot okolju in družbi prijazna destinacija. Zelena (okoljsko in družbeno odgovorna) destinacija ni nekaj, kar je projekt, naloga oziroma odgovornost zgolj turistične organizacije. Je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj – vsi deležniki v destinaciji, tako v javnem, nevladnem kot zasebnem sektorju – in to ne samo v turizmu, temveč na vseh področjih delovanja. Nenazadnje pa so v tem procesu ključni tudi vsi, ki v destinaciji živijo. Izrednega pomena je namreč, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo. Nekateri ponudniki v Občini Zreče so že prejemniki znaka Slovenia Green:

EU ECOLABEL – TK URŠKA ; leto 2011

SLOVENIA GREEN DESTINATION ROGLA – ZREČE (silver); leto 2016

SLOVENIA GREEN ACCOMODATION – TK URŠKA; leto 2016

EU ECOLABEL – HOTEL NATURA****ROGLA; leto 2017

EU ECOLABEL – HOTEL ATRIJ SUPERIOR****TERME ZREČE; leto 2017

SLOVENIA GREEN ACCOMODATION – HOTEL NATURA**** ROGLA; leto 2018

SLOVENIA GREEN ACCOMODATION – HOTEL ATRIJ ****SUPERIOR TERME ZREČE; leto 2018

GREEN KEY – TK URŠKA; leto 2018

Seveda pa si želimo sedaj pridobiti tudi znak Slovenia Green Destination za našo destinacijo Rogla Pohorje in še na ta način okrepiti trajnostni turizem štirih občin.

Foto: Arhiv TIC Zreče