Slovenia Green Wellness Route

23 / 06 / 2022

S kolesom raziščite Slovenska naravna zdravilišča in Turistično destinacijo Rogla-PohorjeSlovenia Green Wellness Route. Načrt poti združuje trajnosten način potovanja in popolno sprostitev.


  •  Slovenia Green Wellness Route je novi 16-dnevni načrt poti, ki kolesarje vodi po slovenskih zdraviliščih.
  •  Za pomoč pri navigaciji je posameznikom, družinam in skupinam na voljo brezplačni interaktivni zemljevid s približno 500 zanimivosti ob poti.
  •  Skupna dolžina: 680 km; najnižja in najvišja nadmorska višina: 140/940 m.

Nova kolesarska pot Slovenia Green Wellness Route, predstavljena 22. Junija 2022 – na Svetovni kopalni dan – je 16-dnevni načrt, ki povezuje najboljša slovenska zdravilišča. V državi, ki jo je uredništvo spletne strani National Geographic Traveler označilo za ‘najbolj trajnostno državo na svetu’, povezuje destinacije z zelenim certifikatom Slovenia Green in to na najbolj ‘zelen’ način – s kolesom.

Pot je nastala v sodelovanju Slovenske turistične organizacije, Združenja slovenskih zdravilišč, Konzorcija Slovenia Green, sodelujočih destinacij in Tovarne trajnostnega turizma GoodPlace. Povezuje slovenska naravna zdravilišča, lokalno gastronomsko ponudbo, kolesarjenje po čudovitem naravnem okolju in trajnostno naravnano gostoljubnost. Končni rezultat je itinerar, ki na preprost način vodi kolesarja od enega do drugega čudovitega kraja in mu pomaga to čudovito deželo doživeti na drugačen način. Posameznik lahko s pomočjo načrta poti pot opravi sam, lahko pa tudi v organizaciji lokalne turistične agencije.

Krožna pot Slovenia Green Wellness Route (SGWR) se prične v Ljubljani in popotnika najprej usmeri na sever, proti Kamniško Savinjskim Alpam, nato proti vzhodu, preko Štajerske do goric nad Panonsko nižino v skrajno severo-vzhodnem delu Slovenije, kjer obrne proti jugu, se zapelje skoraj do južne meje in se nato vrne v prestolnico. V 16 dneh pot obišče naslednje destinacije: KamnikLjubno ob SavinjiRečica ob SavinjiVelenjeZrečeMariborLenartSveta AnaMoravske TopliceLjutomerJeruzalemPtujČatež in BrežiceKostanjevica na KrkiNovo MestoLaškoCeljeŠentjur in Žalec.

“Slovenija je poznana kot zelena destinacija, a ponuja tudi mnogo zdravilišč,” pravi Iztok Altbauer, direktor Združenja zdravilišč Slovenije, ki združuje 15 naravnih zdravilišč, v katerih se prepleta bogata kulturna dediščina, čudovita narava in možnosti za sprostitev. “Naši člani se trudijo, da bi zadostili standardom Slovenia Green in da bi omogočili potovanja brez emisij. Prepričani smo, da je kombinacija kolesarjenja in wellnessa zmagovalna kombinacija za pare, družine in popotnike vseh vrst.”

Dnevne etape so dolge približno 40 kilometrov, trasa pa vodi tako po ravni kot gričevnati pokrajini, po kolesarskih stezah, cestah in lepo prevoznih makadamskih poteh izven glavnih prometnih cest. Na koncu vsake etape popotnik lahko izbira med ponudniki, ki imajo trajnost visoko med prioritetami pri snovanju svoje ponudbe, najsi bodo to restavracije ali nastanitveni ponudniki. Mnogi izmed njih se ponašajo s certifikatom Slovenia Green, ki združuje zeleno naravnane ponudnike.

“Certifikat ni nekaj, kar popotnik lahko drži v rokah,” pravi Tina H. Zakonjšek, direktorica Konzorcija Slovenia Green. “A odločitev za eno izmed poti Slovenia Green je zagotovilo, da so na svojih počitnicah podprli odgovoren način potovanja in da hkrati podpirajo posameznike in organizacije, ki se trudijo enako. Čeprav je Slovenia Green Wellness Route usmerjena k sprostitvi in družinam, itinerar obiskovalcu nudi tudi globlje doživetje naše čudovite dežele.”


Za več informacij o Slovenia Green Wellness Route, kontaktirajte Jana Klavoro: jan@goodplace.si

FOTO: Matevž Hribar