Festival FesDivjal – divja hrana 2021!

27 / 08 / 2021

Vabljeni na edini DIVJI FESTIVAL v Sloveniji

Festival FesDivjal – divja hrana 2021! 

Kje? Resnik 18, 3214 Zreče

Kdaj? Od 17. 9. 2021  do 19. 9. 2021

Čemu?
Da se združimo z divjino, s prvobitnim instinktom, da obudimo tista stara znanja, veščine in jih združimo z nekaterimi novimi dognanji. Naj nam vse pride prav, kajti prihaja čas odgovorne in okusne samooskrbe, čas, ko tudi divja hrana dobi svoje mesto, ki si ga zasluži! Skupaj bomo s spoštovanjem spoznali kaj nas obkroža in hvaležno zaužili slastne priróde sadove. Stopimo kar nekaj korakov nazaj za en velik korak naprej.

 

Program festivala:

PETEK, 17. 9. 2021
🌿 18:00: OTVORITEV festivala in EKSKLUZIVNA DIVJA DEGUSTACIJA, kjer bo mogoče skozi kulinariko in divje napitke spoznati divje užitne rastline.
🌿 19:00: Uroš Švigelj: PREDAVANJE: ”Kako z zelišči in gibanjem v naravi uravnovesimo endokanabinoidni sistem?” Dragocene informacije o dobrobitih iz okoliške narave, lastni aktivnosti pri tem in vzpostavitvi telesnega ravnovesja.
SOBOTA, 18. 9. 2021
🌿 10:00 – 14:00: DIVJA DELAVNICA – spoznavanje, nabiralništvo in uporaba divjih užitnih rastlin v vsakdanjem življenju s Karmen Gajšek – v neokrnjenem naravnem okolju pod Roglo. Podali se bomo na poučno nabiralniško odpravo, raziskali teren okrog Resnika, pazljivo nabrali nekaj dragocenega divjega rastja, na koncu pa pripravili pravo hribovsko divje – domače kosilo v naravi – na izhodiščni točki festivala.
Divja hrana bo načeloma na voljo čez cel dan – z zagotovilom pa za vse dovolj urne, lačne in uka željne hkrati.
(Zaradi lažje organizacije prosimo za predhodno prijavo interesentov; s seboj je priporočljivo imeti košaro/košarico za nabiranje ali vrečko iz blaga, kakšen nožek ali škarje).
🌿 10:00 – 12:30: DELAVNICA ZA OTROKE: Ustvarjanje izdelkov iz GLINE (max. 15 otrok – Lončarski center Maribor in Suzana Rajh).
🌿 cca. 13:00 – Priprava DIVJEGA KOSILA na festivalskem prostoru – nabiralci, ki se vrnejo iz terena in ostali, ki se pridružijo pri kuhanju.
🌿 15:00 – : DELAVNICA POLSTENJA/FILCANJA – prva in najstarejša tehnika predelave volne za oblačila, ki jo boste imeli čast spoznati in preizkusiti na festivalu (Mojca Potnik Šonc).
🌿 Možnost dodatnih delavnic čez dan (zelišča, kamni, kristali …).
🌿 16:00: IZMENJEVALNICA SEMEN IN ZNANJA: To bo izmenjava avtohtonih domačih semen in znanja o pridelavi hrane (v okviru gibanja Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen) – v sodelovanju z go. Ireno Rotar. Seme je mati modrosti, informacije, ki jih shranjuje pa so ključne za naš obstoj in delovanje. Ko si želimo pridelati svojo zdravo hrano, je dostop do ”ta pravih” semen ključnega pomena in daleč od samoumevnosti. Izkoristite edinstveno priložnost, prinesite svoja domača semena in jih izmenjajte!
🌿 18:00: OKROGLA MIZA S STROKOVNJAKI: ”Kaj nas za odgovorno sobivanje z naravnim okoljem nauči pogled v preteklost, kakšno je trenutno stanje in kakšne so naše vsakodnevne izbire za boljši jutri?” Z nami renomirani okoljevarstveniki, varuhi zdravega življenja, učitelji in predstavniki samooskrbnega načina življenja, permakulture ter drugi strokovnjaki – g. ANTON KOMAT, ga. IRENA ROTAR, dr. KATJA REBOLJ in drugi. Strokovnjaki bodo predstavili uporabna znanja za povečanje kakovosti našega načina življenja v ozirih zdravja, varovanja okolja, aktivnosti samooskrbe, ljudskega povezovanja, neodvisnega mišljenja in obilice užitkov, ki smo jih pri vsem tem močno deležni. Predstavljene bodo tudi nekatere knjige naših ustvarjalcev, ki bodo na voljo tudi za nakup.
🌿 20:00: Predstavitev BIODINAMIČNEGA VINOGRADNIŠTVA IN VINARSTVA ter pokušina naravnih vin (BOŽIDAR ZORJAN – zaprisežen biodinamik, vinar čisto posebne sorte, čigar vina dozorijo v amforah, ki so zakopana v vinogradih). Deležni bomo edinstvenih informacij o sonaravnosti, prepletu zakonov narave in vinske trte.
NEDELJA, 19. 9. 2021
🌿 8:00: JUTRANJA MEDITACIJA
🌿 10:00: Uroš Švigelj: DELAVNICA FERMENTACIJE: ”Bakterije zavezniki našega zdravja” – Skupaj v zakladnico znanja in prakse iz fermentacije zelišč, zelenjave, sadja ali fermentacije vsega mogočega vsak dan.

🌼 Vse dni bodo na voljo t. i. STOJNICE, kjer si boste lahko priskrbeli tudi kaj divjega, domačega, ljubega za domov. Z nami izdelki iz ”Domača.si”, ”Kje so tiste rožice?”, ”Kimstones”, knjige strokovnjakov iz področja divjih rastlin, kulinarike, zdravilstva, samooskrbe, permakulture in še kaj!
🌼 Čez celoten festival bo z nami tudi častitljiva Darja Vrana, partnerica našega veledivjaka Daria Cortese, ki nas je prehitro zapustil in je tako festival v namenu in srčni razširitvi naših obzorij posvečen njegovi duši. Prav tako je Darja velika ustvarjalka, ki klic narave sliši na poseben način, v rokah nosi duhovni svet in tako z rastlinami, živalmi, močjo lune in žensk povezuje vse skupaj v našo izhodiščno točko. Možen bo tudi nakup dragocenih Darievih knjig. 📚

Veselimo se srečanja z vami in odstiranja tančic o naših potrebah ter rešitvah okrog nas. Kako živeti na “veliki nogi” in zajemati življenje z “veliko žlico” v sodelovanju z naravo?

VSTOP na celotno festivalsko dogajanje je PROST!

Sponzorji:
Program razvoja podeželja – Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje, Občina Zreče, CLLD Leader in LAS od Pohorja do Bohorja.
Ponosno oznanjamo, da se dogodek pridružuje tudi evropskem dnevu trajnostnih skupnosti (@dan.trajnostnih.skupnosti).

Pridržujemo si pravico do sprememb vsebinskega poteka dogodka.
Festival bo potekal v skladu s priporočili za ohranjanje zdravja in v vsakem vremenu.

KONTAKTNE INFORMACIJE:
– KARMEN GAJŠEK: 051245731, karmen.gaj@gmail.com, FB: Kje so tiste rožice?
– SANDI LUŽNIK: 041522511, sandi.luznik@gmail.com
Festival je organiziran v sklopu projekta “Resnik in Skomarje”, ki se izvaja s finančno pomočjo Evropskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP). Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014- 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.