Sprehod po stopinjah iz preteklosti

27 / 06 / 2020
10 : 00
Brinjeva Gora, Zreče

Izkustvena arheološka delavnica na Brinjevi gori.

PROGRAM DELAVNICE:

  • KAMEN KOT SUROVINA ZA IZDELOVANJE UPORABNIH PREDMETOV V PRAZGODOVINI – seznanili se boste z različnimi uporabnimi vrstami kamna, ki so jih uporabljali v prazgodovini in tehnikami njegove obdelave. Bi se radi rokovali z različnim drobnim kamnitim orodjem in se preizkusili v brušenju kamnite sekire in vrtanju luknje v kamen? Zdaj je čas …
  • METALURGIJA KOT VIR BOGASTVA PRAZGODOVINSKIH SKUPNOSTI – Seznanite se z delom metalurga. Preizkusite se v izdelavi kalupa iz voska in gline ter z metalurgom talite kovine.
  • OBISK ZGODOVINSKEGA LONČARJA: USTVARJALNA LONČARSKA DELAVNICA – Spoznali boste različne načine žganja keramike in si ogledali prazgodovinsko peč za žganje keramike. Prepustite, da vas prevzame kreativnost po navdihu iz pradavnine in si izdelajte unikatno posodo iz gline. Kreativnost tukaj nima meja, saj bo potrebno izdelek še okrasiti.
  • HRANA IN PIJAČA V PRAZGODOVINI – seznanili se boste z načinom prehranjevanja v prazgodovini. Mamljivo bo zadišalo po prazgodovinski enolončnici in okusnem napitku.
  • UPORABA PRAZGODOVINSKE PEČI ZA ŽGANJE – Nepozabna izkušnja in doživetje dogodka bo postavitev in predstavitev replike peči. Prisostvujte simboličnemu prikazu žganja keramike v prazgodovini.

Delavnice bodo vodili izkušeni animatorji pod vodstvom arheologov iz Skupine STIK. Animatorji v vlogi interpreta bodo, ob prikazu različnih veščin vsakdana, pripovedovali o življenju iz preteklosti. Ogledali si boste lahko tudi restavratorska dela stenskih poslikav v cerkvi Matere Božje.

Projekt »Prehistory Adventure« je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalen razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014-2020.